Socha Jána Pavla II. by mohla byť hotová v priebehu tohto roka

17.02.2011 Prešov

Prešov 17. februára (TASR) – Socha Jána Pavla II. , ktorá má pripomínať obyvateľom metropoly Šariša duchovný odkaz tejto významnej osobnosti a rovnako jeho návštevu v Prešove, by mohla byť dokončená už v tomto roku.
Hlavným iniciátorom myšlienky postaviť sochu v centre mesta je Farnosť sv. Mikuláša v Prešove, podporu však našla aj u ostatných cirkví, mestskej i regionálnej samosprávy.
Ako uviedol pre TASR biskup Stanislav Stolárik, o osadení sochy v blízkosti niektorého z miest, kadiaľ prechádzal pápež v roku 1995, sa diskutuje už dlhší čas.
V tejto súvislosti sa konalo v stredu (16.2. ) stretnutie predstaviteľov rímskokatolíckej cirkvi, sochára Petra Beňa, pamiatkarov a primátora Pavla Hagyariho. Ich cieľom bolo nájsť vhodné miesto na umiestnenie sochy.
"Možno je to myšlienka stará takých päť rokov, čo hľadáme realizáciu tohto projektu, aby táto spomienka zostala tu živá. Je pravdou, že je to v zhode aj s gréckokatolíkmi, ale podpora je aj zo strany cirkvi pravoslávnej a evanjelickej, pretože táto návšteva sa dotýka všetkých obyvateľov mesta, či už sa hlásia k tej alebo k tej viere, alebo sú bez vyznania, " povedal Stolárik.
Do úvahy prichádza niekoľko miest v blízkosti Konkatedrály sv. Mikuláša. Podľa väčšiny účastníkov stretnutia je vhodná plocha medzi konkatedrálou, evanjelickým kostolom a rekonštruovanou budovou Inovačno-partnerského centra. Neďaleko sa nachádza aj pamätník obetiam Caraffoho súdu, kde sa počas návštevy pápež modlil.
"Mesto sa už pred niekoľkými rokmi zaviazalo, že upraví okolie tejto sochy, tak aby to bolo dôstojné a pietne miesto dobre prístupné pre turistov, " povedal prešovský primátor.
Vytvorenie sochy zverili košickému sochárovi Petrovi Beňovi, ktorý odhadol, že dielo by malo byť ukončené v priebehu tohto roka. Bronzová socha má byť osadená na kamennom podstavci, pričom celé dielo by nemalo presiahnuť výšku štyri metre. Podľa makety zobrazuje stojaceho pápeža so sklonenou hlavou pri modlitbe.
"Práve v tejto zobrazenej pozícii si Jána Pavla II. asi najviac pamätáme. Symbolizuje jeho skromnosť, pokoru a to, ako spája všetkých ľudí v modlitbe, " povedal Beňo. Umiestnenie diela medzi kostolmi považuje z ideového hľadiska za vhodné, ale mohlo by stáť aj na južnej strane konkatedrály. Podľa neho treba zvážiť viaceré okolnosti, stále sú však vo fáze príprav, kedy sa všetky veci ujasňujú.
 

Vyberte región